Skip to main content
Informatie punt

Uitselecteren

By augustus 1, 2022juli 10th, 2023No Comments

Uitselecteren van garnalen:

Wat betekend uitselecteren nou precies?
Op veel garnalen forums en sites lees je het wel, het uitselecteren van garnalen. Maar wat houd dit nou precies in? Uitselecteren betekend in dit geval de dieren die niet voldoen aan jou criteria zoals kleur en/of kweek eisen eruit halen. Zo houd je dieren over die wel voldoen aan jou eisen en waar je mee verder kunt kweken.

Om te beginnen is het belangrijk om voor jezelf enkele criteria op te stellen waaraan je groep moet voldoen. Dit is veelal persoonlijke voorkeur, hierbij kan gelet worden op: kleur, intensiviteit/dekking, gradatie, kleur van de poten etc.

Als het erom gaat om een hogere gradatie te behalen dan houd je de algemene richtlijnen aan van het uitselecteren. Dus selecteren na hoge gradatie betekend dat je alles wat niet aan dat hoge gradatie voorbeeld voldoet eruit gehaald wordt. Hierdoor houd je alleen hoge gradatie dieren over en worden alle lage/medium gradatie dieren eruit gehaald.
Hierdoor word de kans op hoge gradatie na kweek ook steeds groter.

Dit is wat wij zelf ook al jaren doen, wij selecteren streng en selectief uit. Hierdoor kunnen wij erg zuivere en stabiele garnalen aanbieden. In het begin werd ca. 90% uitgeselecteerd, omdat dit niet aan onze kweekeisen voldeed. Nu een aantal jaar later selecteren we met een aantal groepen nog maar 5 tot 10% uit, zo stabiel is de nakweek! Er zijn ook veel dieren waarbij de nakweek slecht blijft, denk aan Green Jade bijvoorbeeld. Deze zijn ontzettend lastig stabiel te krijgen!

Wanneer selecteer je de dieren uit?
Wij doen dit zelf zo jong mogelijk. Maximaal rond de 1,2 cm. Zodra ze grotendeels gekleurd zijn kunnen de dieren uitgeselecteerd worden. Zo voorkom je dat dieren die niet aan je eisen voldoen zich gaan voortplanten.

Het stappen plan dat wij zelf doorlopen:
1. De dieren controleren op afwijkingen.
Zoals missende ledematen of een kort carapax (Carapax: bij garnalen zijn het kopstuk en borststuk vergroeid tot één geheel, als dit niet zo is en je in sommige gevallen zelfs een stuk van de kieuwen ziet is dit een genetische afwijking).
Als er een afwijking te zien is zoals een missende poot of voelspriet kan dit eigenlijk weinig tot geen kwaad. Maar als ze een oog missen of een kort carapax hebben is dit vaak een genetisch probleem. Het beste is dan om het desbetreffende dier eruit te halen, zo voorkom je dat er nog meer dieren geboren worden met genetische afwijkingen.

2. Hierna dient gelet te worden op de kleur.
Wij halen de dieren eruit als ze een of meerdere van deze kenmerken hebben:

– Het dier heeft geen egale kleur of de kleurdekking mist op bepaalde plekken.
– Het dier heeft donkere/lichte kleur vlekken wat normaliter niet hoort.
– Het dier heeft een andere kleur als de rest van de kweekgroep.

Is 1 van deze 3 punten met “Ja” beantwoord? Dan is het, het beste om dat dier eruit te halen.

3. Tekeningen van het dier
Bijvoorbeeld bij een red rili garnaal: heeft deze geen volledige rood tekening op de kop/staart? Of juist rood op het doorzichtige gedeelte? Dan moet dat dier eruit.

4. Poten van het dier
Iets waar vaker overheen gekeken word zijn de poten van een garnaal. Deze horen gekleurd te zijn in de kleur van het lichaam. Bij bijvoorbeeld Galaxy Fishbone dieren zie je vaak zo genoemde “Spider legs”, dit zijn gevlekte poten in de kleur van het lichaam.

5. Over wennen na een ander aquarium
Laat de uitgeselecteerde garnalen rustig overwinnen via de druppelmethode naar het andere aquarium. Wij hanteren hiervoor 1 á 1,5 uur.

* Onder aan dit artikel zullen wij een aantal foto’s plaatsen ter verduidelijking.

Uiteindelijk houd je een groep dieren over welke qua uiterlijke kenmerken overeenkomen met elkaar. Hiermee zorg je uiteindelijk voor stabielere nakweek. Het proces van selecteren is een eindeloos proces. Hoe langer je dit secuur volhoudt, hoe minder uitselecteren het uiteindelijk nodig zal zijn.
(Let op: dit geldt uiteraard alleen voor de groepen waar 1 kleur variant in zit.)

Wat gebeurd er met de uitgeselecteerde dieren?
De garnalen die wij uitselecteren, gaan bij ons in een apart aquarium (ook wel onze mix bak en noemen wij “Happy mix” gezien de leuke diversiteit aan kleuren). Deze dieren worden aangeboden voor een lagere prijs. Er zijn veel mensen die juist andere kleuren en patronen dan de “standaard” varianten leuk vinden en niet geven om hoge gradaties.

Wat als een dier toch mooi genoeg is, maar al wel uitgeselecteerd is?
Dit gebeurd bij ons ook wel eens!
Je kunt een garnaal met vrouwelijk geslacht, mits ze niet zwanger is of net verveld is terug zetten in de huidige groep. Zo voorkom je dat ze wellicht gedekt is in de uitgeselecteerde groep en bevalt in jou huidige groep.
Bij garnalen met een mannelijk geslacht kan dit geen kwaad, die kunnen op elk willekeurig moment terug overgezet worden.

Let op: neem hier wel even de tijd voor, het kan zijn dat het water net iets verschilt als de andere bak.

Leave a Reply

Stel je vraag!
💬 Heb je een vraag?
Scan de code
Kunnen we je ergens mee helpen?