10 Beginnersfouten:
1. Aquarium niet laten indraaien
Een veel gemaakte fout bij beginnende aquarium houders is het niet laten indraaien van het aquarium. Ook wij weten hoe moeilijk het soms is om geduld op te brengen. Maar het is ontzettend belangrijk om een aquarium minimaal 4 weken, het liefst 6 weken te laten indraaien. Zodat in deze tijd een bacterie cultuur kan ontstaan waardoor het aquarium in balans en stabiel blijft, wat de waterwaarden betreft.
2. Elke week het filter uitspoelen
Het filter heeft samen met de bodem de meeste bacteriën. Zodra deze teveel wordt uitgespoeld zullen ook de goede bacteriën het filter verlaten. De bodem kan dit deels opvangen, maar zodra dit teveel gebeurd kan het voorkomen dat de bacterie cultuur in elkaar zakt, met gevolg onstabiele waterwaarden.
Onze tip: Spoel daarom pas het filter uit zodra de uitstroom minder word, wij spoelen zelf het filters eens per 4 maanden uit, bij dubbele soms filters eerst de ene kant en 4 maanden later de andere kant.
3. De verlichting langer dan 8 uur per dag aan
Dit is simpel weg af te raden omdat er ontzettend veel alg kan ontstaan zodra het licht van een aquarium langer als 8 uur per dag aanstaat.
4. Planten met glaswol in het water zetten
Het glaswol kan vol zitten met vuil en organismen, die u niet in uw aquarium wilt hebben. Ook kan het glaswol verpulveren waarna het in de bodem en in uw filter kan gaan zitten. Misschien wel het ergste van alles is dat glaswol de kieuwen van vissen kan irriteren als ze het binnenkrijgen. Ook kan een plant zich niet goed wortelen zodra er glaswol omheen blijft zitten.
Onze tip: Haal de planten uit het glaswol en spoel ze onder een kraan zo goed mogelijk af, zet de planten daarna met de wortels in de bodem.
5. Vissen samen met garnalen houden
Toen wij net begonnen met het houden van garnalen zijn ook wij verkeerd ingelicht door medewerkers van een dierenspeciaalzaak. Zij vertelde namelijk dat vissen en garnalen heel goed samen konden zolang garnalen zich maar konden verschuilen.
Dit is natuurlijk deels waar, kleine nano vissen zoals de Rasbora Brigittae kunnen samen met garnalen. Helaas is het wel zo, wat in de bek van de vis past zal er ook in gaan. Ook is het zo dat garnalen niet het ideale leven kunnen lijden zodra er vissen bij zwemmen, de garnalen zullen altijd op hun hoede moeten zijn dat ze niet opgegeten worden. Dit zorgt vaak voor stress bij de dieren, dit kan zo erg zijn met dood tot gevolg.
6. Cardina op osmose water met gH/kH mineralen.
Dit heeft ons uiteindelijk een zeer grote groep aan caridina garnalen gekost. Bij caridina garnalen dient het water zo zacht mogelijk te zijn. Daarom dient er alleen gH+ mineralen gebruikt te worden om het pure osmose water aan te maken.
7. Caridina garnalen op osmose water op leiding water zetten
Caridina garnalen hebben nou eenmaal zacht water nodig, in hard water kunnen er allerlei complicaties optreden zoals het slecht kunnen vervellen, niet kweken of soms zelfs overlijden. Natuurlijk zijn er veel eenvoudige taiwanbee’s zoals de crystals die wel succesvol op leidingwater worden gekweekt.
Optimaal is het helaas niet voor de dieren.
Onze tip: Houd Caridina garnalen op osmose water en neocaridina op leidingwater.
8. Teveel proteïne voeding geven waardoor garnalen vervel problemen kregen
In normale compleet voeding zit vaak al proteïne verwerkt, wij geven daarom 1 x per week een proteïne stick. Wij merkte toen we dat vaker deden dat de dieren vervel problemen kregen en daardoor overleden.
Onze tip: Een goede compleet/hoofd voeding en mineralen voeding zijn veelal voldoende, voor wat meer variatie kan er een lolly of kruiden stick gegeven worden.
9. Onveilige planten voeding in combinatie met garnalen
Helaas is ook dit een veel gemaakte fout, garnalen zijn nou eenmaal ontzettend gevoelige dieren. Voornamelijk de hoeveelheid koper en ijzer in plantenvoeding kan er voor zorgen dat dieren vergiftigd worden.
Verdiep je daarom altijd goed in planten voeding of deze geschrikt is voor bij garnalen. Wij zelf gebruiken persoonlijk geen plantenvoeding.
10. Inlezen voor het houden van garnalen
Het is heel belangrijk om goed in te lezen en te laten adviseren als het gaat om het houden van garnalen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat een aquarium van 20 liter de minimale grote is voor garnalen, niet zo zeer vanwege de ruimte, maar vooral voor het stabiel houden van de waterwaarden.
Ook weten veel mensen niet dat garnalen groepsdieren zijn en het liefst leven in een groep van minimaal 10 stuks, hoe groter het aquarium hoe meer dieren uiteraard. Anders kan het voorkomen dat de garnalen elkaar niet terug vinden en uit stress door eenzaamheid overlijden.
Dus lees je altijd goed in voordat je begint met garnalen of andere aquarium dieren.
Kom je er niet helemaal uit of twijfel je of je wel de juiste informatie hebt gekregen?
Vraag het ons gerust! We staan altijd open om iedereen te helpen en vrijblijvend te voorzien van de juiste informatie!